Blauwtong 2007

Blauwtong slaat toe.

.

Mijn favoriete fokram (Cornelis) krijgt blauwtong :-(

Nadat hij door de eerste koortsaanvallen heen is en lijkt op te knappen, treedt er een gemene infectie aan zijn linker voorpoot op. Ruim 3 weken is deze poot behandeld met badjes soda en biotex gecombineerd met spoelen met waterstofperoxide en daarna nog eens verbinden met trekzalf. Ook antibiotica en corticosteroiden zijn ingezet. Die laatste hebben hem uiteindelijk het laatste zetje in de goede richting gegeven.

De klauw van Cornelis. Hier zijn de onsteking en de uitstulpingen aan de kroonrand al weer redelijk onder controle. De tussenklauw onsteking is nog wel duidelijk aanwezig.

Op deze afbeelding is hij al weer bijna helemaal opgeknapt en staat en eet weer goed!

Cornelis is weer helemaal de oude en heeft dit seizoen zowaar een flink koppel schoonebeekers gedekt.

Ook de ooien blijven niet gespaard. Hier ligt een ooi die later nog veel zieker gaat worden en een hele poos blijft liggen en dan niet meer eet of drinkt. Met ORS dwangdrinken, pijnstilling en antibiotica is ze, wonder boven wonder, weer helemaal beter geworden.

Ook deze ooi is extreem ziek geweest. Op deze afbeelding zie je haar aan het begin van de ziekte. De oren hangen naar beneden, ze speekselt, blijft liggen en is mager.

Hier zie je dezelfde ooi aan de beterende hand, links van haar staat haar gezeldschapsdame. Ze is heel erg vermagerd en heeft ook een hele poos gelegen maar kan nu weer staan. Het paarse aan haar achterkant is huid desinfecitie middel, want al liggend was ze een makkelijk prooi voor maden (ik was er gelukkig snel bij). Deze ooi heeft, naast de gebruikelijke antibiotica en pijnstilling, ORS gehad en bietenpulp(al liggend). Aan haar stand zie je dat ze ook ontstekingen in haar poten heeft. Uiteindelijk is haar linker knie opengegaan zodat de etter eruit kon en is aldaar ook gespoeld en verbonden. Ze is ook op miraculeuse wijze hersteld.

Niet alle zieken overleefden de blauwtong. Hier is goed te zien wat het blauwtong virus met de slijmvliezen van een schaap doet. Dit gebeurt er ook met de slokdarm en de binnenkant van de longen. Dit lam ging erg rochellen na het eten van een paar hapjes en stierf vrij snel daarna.