Persbericht van Schaapskudde Eerde 2010 06 03 

Start begrazings- en natuurbeheer project op “De Schil en De Punt”

Wat staat er te gebeuren en Wanneer

Donderdag 3 juni a.s. starten Schaapskudde Eerde en Gemeente Veghel  met het begrazings- en natuurbeheer project op “De Schil en De Punt”.  Om de start te markeren zal een eerste koppel Drentse en Schoonebeeker heideschapen en hun lammeren het gebied betrekken.

Wie is Schaapskudde Eerde

Schaapskudde Eerde is onderdeel van het “Dorpskudde” initiatief dat loopt binnen het Masterplan Vlagheide. In het “Dorpskudde” project wordt een schaapskooi en natuurinformatiecentrum ontwikkeld, in en voor de groene zone rond de Eersde Bergen. Dit alles op kleinschalige wijze, want afgemeten op het gebied. Onder het motto: “Lokale zorg voor lokale natuur” gaat het “Dorpskudde” project een impuls geven aan de ontwikkeling en het beheer van de natuur in en om het Dorp Eerde, en met name in de Eerdse Bergen en het Vlagheide gebied. Speerpunt is zowel behoud en goed beheer van de bestaande --soms zeer kwetsbare-- natuur als bijvoorbeeld in de Eerdse Bergen, als ontwikkeling en extensief beheer van nieuwe natuurstroken binnen het Vlagheide masterplan gebied. De Schil en De Punt is eveneens een voorbeeld van deze nieuwe natuur.  Dit alles vanuit een nieuwe stichting met ruimte  voor "natuurvrijwilligers" op allerlei gebied: van denkers tot doeners.

Schaapskudde Eerde beheert momenteel de kudde schapen, draagt zorg voor de dieren en voert de begrazingsprojecten uit. 

Waar speelt de Schil en Punt begrazing zich af?

Het gebied is opgebouwd  uit een vijftal natuurstroken en is gelegen tussen de A50 en industrieterrein de Dubbelen.  De meest noordelijke stroken gelegen tussen het kanaal en het Duits Lijntje maken deel uit van een tweetal ecologisch verbindings zone: EVZ Duits Lijnte en EVZ Biezenloop..

Hoe gaan we te werk

De begrazing wordt ingezet teneinde de ecologische doelstellingen in het gebied zo goed mogelijk te ondersteunen. Schaapskudde Eerde en Gemeente Veghel zullen de komende jaren de ecologsiche ontwikkeling in het gebied monitoren op basis waarvan, in nauwe samenwerking, een optimale mix van begrazings- en aanvullend beheer zal worden uitgevoerd. 

Ook voor publiek

Als autobmobilist zult u straks vanaf de A50 kunnen genieten van witte stipje in de groene natuur voordat uw oog valt op de industrie. Maar belangrijker: ondanks de ecologische doelstellingen is toch bewust gekozen om de gebieden open te houden voor natuurwandelaars. Dus geniet binnenkort van een rustieke wandeling temidden van grazende zeldzame heideschapen.  

Meer informatie

zie www.schaapskudde-eerde.nl, www.veghel.nl, en www.eerdsebergen.nl